16 -30 Nisan 1942: Doolittle Operasyonu ‘Amerikalılar Tokyo’yu bombalıyor’
16 Nisan 1942 Burma dilinde “petrol akışı” anlamına gelen Yenangyaung’da yüzlerce petrol kuyusu bulunuyorsa da İngilizler tarafından Japonların eline geçmesinden önce sabote edilip betonla tıkanıyorlar.
Amerikan savaş esirlerinin acımasız Bataan ölüm yürüyüşü devam ediyor; Japon gardiyanlar, açlıktan ölen mahkumlara yiyecek atmaya çalışan Filipinleri vurmakla tehdit ediyor.Japonlara esir düşen Amerikalı mahkumlardan Yarbay Allen Stowell, 27. cesedi saydıktan sonra yol kenarındaki şişmiş ve kararmış cesetleri görmezden gelmeye çalışıp, kendi kendine söyleniyor: “Artık gözlerini kapatmalısın.” Buna karşılık Bataan’daki bazı Japon subaylar tutukluları öldürmeleri için verilen”insanlık dışı” emirleri uygulamayı reddediyor: 1000 Amerikalıyı katletmekle görevli Albay Takeo Imai, kaçtıklarını iddia ederek tüm tutsaklarını ormana salıveriyor.
17 Nisan 1942 Malta’nın korkunç bir saldırı altındaki cesaretini övmek için, İngiliz Kralı George Birleşik Krallık’ın sivillerin cesareti için verdiği en büyük madalya olan tüm adaya “George Cross” madalyası verdi. Mihver güçleri hakimiyetindeki Akdeniz’de Malta adasına giden yollar kapalı bu yüzden adada yiyecek ve yakıt tükeniyor.
Malta George Madalyasını alırken düzenlenen tören 1942 (video)
Yanan petrol kuyularının dumanıyla kararan gökyüzü altında, Japon birlikleri, Yenangyaung’da 7000 İngiliz ve yerli askerini çevreleyen Burma’daki Müttefik hatlarını yarmayı başarıyor.
18 Nisan 1942 Vergilendirilmiş “lüks mallar”, Birleşik Krallık’ta halihazırda ciddi bir şekilde karneye bağlanmış durumda. İngiliz propagandası “Nazi israf böceğini” yok etmek için savaş tasarrufu yapmaya yöneliyor. İngiliz hükümeti, en son yıllık bütçede vergiyi daha da arttığını açıklıyor: alkol, tütün ve sinema biletlerinde satış vergisi artıyor. Gelir vergisi üst bantta % 50’de kalıyor.
Batı Pasifik’teki USS Hornet uçak gemisinden 15 yeni Amerikan B-25 bombardıman uçağı kalkıyor hedef: Tokyo. ABD, Japonya’nın ana adalarının Amerikan gücüne karşı savunmasız olduğunu gösterebilmek için Tokyo civarındaki küçük askeri hedefleri sembolik olarak bombalıyor. Başıboş bombalar 6 okulu ve bir hastaneyi vuruyor.
19 Nisan 1942 Doolittle baskınından geri dönen 80 ABD hava mürettebatından 68’i Çin’e güvenli bir şekilde indi, uçaklarını terk etti ve Çinli yerel direniş savaşçıları tarafından Japon askerlerinden saklandı.
Batı silahlarıyla olan son bağını korumak için çaresiz kalan Çinli General Çan Kay-Şek, iki ordusunu Burma’daki Japon işgaline karşı Müttefikleri desteklemek için vermeyi teklif ediyor. Bununla birlikte Burma’daki müttefik komutanı bir Çin tümeninin yardımını reddediyor. ABD’li General Stilwell durumu şöyle açıklıyor: “Asyalılar iyi asker değiller.”
20 Nisan 1942 Hitler, Lübeck’e yapılan yıkıcı RAF saldırısıyla çileden çıkınca Birleşik Krallık’a toplu bombalama baskınlarının yeniden başlatılmasını emretti. Luftwaffe’ye “sivil hayat üzerinde mümkün olan en büyük etkiye sahip olması muhtemel” hedefleri seçmesini emrediyor.
Japon hükümeti, ABD’nin “barbarlığı ve misillemesi” olarak andığı Tokyo’nun bombalamasından sonra Japon, İmparatorluk Donanması’nın, batık düşman gemilerinden hayatta kalan mürettebatları kurtarmak gibi deniz savaşı kanunlarına uymayacağını duyurdu. Tokyo’daki “Doolittle baskınına” katılan ABD hava mürettebatından sekizi uçakları düştükten sonra Japon birlikleri tarafından yakalandı. Savaş esirleri şehirleri bombaladıkları için “savaş suçluları” olarak yargılanacaklar. Çin’de, Tüm uçaklarını kaza inişlerinde kaybettiği için mahkemeye çıkarılacağından korkan Albay Doolittle umutsuz durumdaysa da Japonya’ya vurulan “intikam” darbesi Amerikan halkını memnun ediyor.
İngiltere, her sokakta hurda metal ve kauçuk için kurtarma noktaları kurdu. Her kargo gemisinin peşine bir Alman U-botu takılırken, Britanya’da ithal hammaddeler tükeniyor.
21 Nisan 1942 Çin birlikleri Yenangyaung yakınlarında Burma’yı işgal eden Japon ordusuna saldırınca Müttefik kuvvetler Hindistan’a çekilme şansı buldu. Burma’daki Çin birlikleri, tüfeklerin ucuna kepler sallayarak İngiliz müttefiklerine dost olduklarının sinyalini verdiğini keşfeden Japonlar bu durumu Çinlileri tuzağa düşürmek için kullanmakta gecikmedi.
Spitfire uçaklarını Malta’ya göndermek isteyen RAF Amerikan uçak gemisi USS Wasp’tan kuşatma altındaki adaya 48 savaş uçağı uçurdu. Luftwaffe böyle bir yelemi beklediğinden inişten birkaç dakika sonra tüm uçakları havaalanında yerde yakalayıp bombalayarak yok etmeyi başardı.
22 Nisan 1942 New York şehrinde savaş tahvillerinin satışını teşvik etmek için dün gece Hitler’in 53. doğum günü “onuruna” düzenlenen miting Führer’in Madison Square Gardens’ta asılmasıyla sona erdi. Tüm Amerikan vatandaşlarından gelirlerinin % 10’unu savaş bonosu satın alarak harcamaları isteniyor: ABD hükümeti vergiler yerine gönüllü abonelikle büyük miktarlarda para toplamaya çalışıyor.
Amerikan basını, ABD hükümetinin sansürüne rağmen Doolittle’ın Japonya’ya yaptığı baskının sonuçlarını merak ediyor. Roosevelt’in bombardıman uçaklarının nereden uçtuğunu soran gazetecilere cevabı: “Shangri-La!”
Fransa’daki Nazi işgalcileri, geçen ay St. Nazaire limanını havaya uçurmak için İngiliz komandolarına yardım ettikleri iddiasıyla 20 sivili vurdu.
23 Nisan 1942 İngiliz istihbaratı, Almanya’nın moralini bozmak için Avrupa çapında yalan-yanlış “sibs” (Latince sibillare “fısıltı” kelimesinden ödünçlenmiş) adını verdiği çeşitli söylentilerin yayılmasını sağlıyor: “SSCB’deki 200’den fazla Alman askerinin, donma nedeniyle testisleri kesilmesi” veya “Ruslar, Alman işgalcileri avlamak için kurtları serbest bırakması”, “İngiliz Kanalı’na düşen pilotları insan yiyen köpekbalığı hikâyeleri”, “Göring’in Luftwaffe’nin kullanımı için Avrupa’daki tüm şampanyaları toplayacağı” dedikoduları bunların başlıcaları…
Japon yüksek komutanlığı ABD’nin Tokyo’yu bombalaması karşısında öfke ve şaşkınlık içerisinde; Amerikan uçak gemilerini batırmaya kararlı olan Japon İmparatorluk Donanması, Midway adasındaki ABD deniz üssüne bir saldırı planlıyor.
İngiliz ve Kanadalı komandolar, işgal altındaki Fransız kıyılarına Boulogne yakınlarına bir gece baskını düzenledi ancak sorgulanmak üzere kaçırılacak bir Alman bulamadı. Boulogne akıncıları Alman projektör bataryasını da devre dışı bırakamadı. “Abercrombie Operasyonu” nda, Müttefik akıncılar Hardelot köyüne indi, ancak Alman birlikleri gelmeden önce kaçtı. Sadece bir yaralı var: Bir komando yanlışlıkla diğerini bileğinden vurdu. Nazi işgalcileri içeriden destek olduğuna inandığından sabotajcılara gözdağı vermek için 100’den fazla Fransız rehineyi öldürmeyi planlıyor.
Amerikalılar, ulusal “Zafer Hızında” (35mph) araba sürmeye ve lastikten tasarruf etmek için bir araba paylaşım kulübüne katılmaya teşvik ediliyor. Reklam sloganı şöyle ” (Arabaya) Yalnız Binerken, Hitler’le (birlikte) binersiniz.”. Amerikan hükümeti, benzinin Mayıs ayından itibaren 17 doğu eyaletinde haftada 3-5 galon olarak tayınla paylaştırılacağını duyurdu. ABD’de bol miktarda yakıt var ama lastikler için kauçuk bitiyor.
24 Nisan 1942 Bugün İngiltere’nin koruyucu azizi Aziz George Günü kutlanıyor. Mısır’da Mihver işgali tehdidi altındaki Kraliyet Northumberland piyadeleri (Royal Northumberland Fusiliers) azizlerinin gününü kutlamak için yürüyüş yapıyor.
25 Nisan 1942 Kış boyunca, Almanlarca kuşatılan Leningrad’daki bir sivilin günlük tayını 125 gram ekmek oldu üstelik bu ekmeğin % 60’ı talaştan oluşuyor. Baharda karlar eridiğinde 100.000’den fazla çürümüş ceset ve açlıktan ölme noktasına gelmiş pek çok sivil görünür oluyor. Donmuş Ladoga Gölü boyunca yiyecek nakliyesi sağlanan hayat köprüsü baharın gelmesiyle eriyerek yok oluyor.
Bugün Dünya Savaşı’nda ölen Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerleri onurlandıran Anzak Günü olmasına rağmen Avustralya hükümeti büyük toplantılardan kaçınılması için emir verdi. Japon hava saldırısı korkusuyla askeri geçit töreni ve anma töreni iptal edildi.
Baedeker Blitz
Exeter’de ki Ortaçağ katedrali, yeni duyurulan “Baedeker Blitz” in ilk hedefi oldu. Dün gece Luftwaffe yangın bombaları atarak 73 kişiyi ölümüne sebep oldu. Luftwaffe sözcüsü Baron von Sturm söz veriyor: “Dışarı çıkıp Baedeker Gezi Rehberi’nde üç yıldızla işaretlenmiş Britanya’daki her binayı bombalayacağız.” Luftwaffe, İngilizlerin stratejik bir önemi olmayan Alman şehri Lübeck’i bombalamasının intikamını almak için, dün gece Exeter ile başlayarak İngiliz kültür şehirlerini yeni bir bombalama kampanyası başlattı. Yıllarca ayrı toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra Alman İmparatorluğu’nda yaşayan Yahudilerin artık tüm tren, tramvay ve otobüslere binmesi yasaklandı.
26 Nisan 1942 İngiliz krallığının varisi Prenses Elizabeth, Birleşik Krallık Çalışma Bakanlığı’na savaş çalışması için kaydoldu. Tüm gençler potansiyel ulusal hizmete 16. doğum gününden kısa bir süre sonra kaydolmalıdır – Elizabeth’inki 4 gün önceydi.
Fransız generali Henri Giraud, 2 yıl boyunca en yüksek rütbeli Fransız subayı olarak esaret altında kaldıktan sonra, yüksek güvenlikli bir Alman savaş esiri kampından kaçtı ve güney Fransa’ya girdi. Bıyığını tıraş edip bir Tirol şapkası takarak kılık değiştiren Giraud, İsviçre sınırına doğru hareket eden bir trene atlamayı başardı. Bu durum Birinci Dünya Savaşı sırasında da yakalanan Giraud’un bir Alman toplama kampından ikinci kaçışıydı. Gezici bir sirk üyesi gibi davranmıştı.
Bataan Ölüm Yürüyüşü’nden sağ kurtulanlar, Japon hapishane kampı O’Donnell’e ulaştı: 5000’den fazla Filipinli ve 500’den fazla Amerikalı yüdükleri rota boyunca taciz, açlık ve hastalığa karşı mücadele etti. “Sıcak tropik güneşte, ölen askerlerin vücutları sarı balon benzeri biçimler olana kadar şişti Üzerlerinde yüzlerce karasinek ve kurtçuklar vardı.
27 Nisan 1942 Japon işgalcileri, Amerikan uçak mürettebatının Tokyo’daki “Doolittle Raid” ten saklanmasına yardım ettiğinden şüphelenerek, Çin’de birkaç köyün sakinlerini katletti. Düşen ABD uçaklarından herhangi birinin yakınında yaşayan çok sayıda Çinli öldürüldü.
Bath şehrine Alman bombaları düştü – Luftwaffe, tarihi Britanya’da “Baedeker Blitz” e devam ederken bu sefer hedef Georgian mimarisi oldu. Hitler, Reichstag’ın kendisine mutlak diktatörlük yetkileri vermesini, herhangi bir Alman’ı yargılanmadan hapse atma veya infaz etme yetkisi verilmesini istedi.[1]
28 Nisan 1942 George Orwell, Britanya’daki kamusal tartışmanın ikiyüzlülüğünden bunalmış durumda: “Hepimiz pislik içinde boğuluyoruz… Entelektüel dürüstlüğün ve adil yargılamanın yeryüzünden kaybolduğunu hissediyorum.”
İngiliz hükümeti daha fazla “kemer sıkma uygulaması” emri veriyor: üniformalar için tekstil üretimini serbest bırakmak için kadın elbiselerinde ve iç çamaşırlarında dantel yasaklandı.
İngilizler Burma’yı Japon işgalcilere bırakmaya karar verdi: Müttefik birlikler Hindistan’a doğru çekiliyor.
29 Nisan 1942 Dresden’de, Yahudi Alman Victor Klemperer, Hitler’in son konuşmasına tepki veriyor: “Bu delilik, tiranlık kendi kendini aşıyor, tüm diktatörlük güçlerine çoktan yatırım yapmış birinin [neden olduğu] en büyük güvensizliği yansıtıyor.” Klemperer, Napolyon ile kıyaslayarak Führer’in övünen ve kendini yücelten yalanlarıyla alay ediyor.
Roosevelt, tüm Amerikalıları “fedakârlıkta eşitlik” göstermeye çağırıyor. Vergiler ve enflasyonu önlemek için kullanılan fiyat kontrollerinden sonra ücretler 25.000 $ ile sınırlandırılacak. Gaz ve şekerden başlayarak temel mallar karneyle belirlenecek.[2] ABD Başkanı şunları söyledi: Ulusal ekonomi yeniden savaşa odaklanırken Amerikalılar “yaşam standartlarımızdaki sert düşüşü” kabul etmelidir. Roosevelt’in kongreye verdiği mesaj, vergi artışları, kar limitleri ve fiyatlar, kiralar ve ücretlerde tavanlar gerektiriyor. Kanada’da ise ülke çapında bir zorunlu askerlik referandumunda, Kanadalılar hükümetin erkekleri denizaşırı ülkelerde savaşmak üzere askere almasına izin vermek için oy kullandı: Halkın -% 66’sı zorunlu askerlik uygulamasını destekledi, ancak Fransızca konuşan Quebec % 72 oranında karşı oy kullandı.
İngiliz şehri Norwich, yangın bombalarıyla alev alev yanıyor: Luftwaffe, Birleşik Krallık’ın kültürel ve turistik yerlerinde yeni bir “saldırı” başlatırken, hava saldırısına uğradı. Alman bombardımanı yüzünden Norwich genelinde yangınlar sürerken yüzlerce sivil öldü.
30 Nisan 1942 Japonlar, Çin kıyılarını kontrol ediyor ve Kuomintang’a destek vermemeyi kabul eden kuzeydeki Sovyetler Birliği ile tarafsızlık anlaşması yapıyor. Burma bağlantısının kopmasıyla müttefiklerin hayati askeri yardımı kesiliyor. Dağlık Burma yolu Çin’in Müttefik askeri yardım ve silahlarla olan son bağlantısıydı. Çinli Milliyetçiler artık Batı kaynakları olmadan Japonlara karşı savaşmak zorunda… Japon kuvvetleri Burma’nın merkezine hücum ediyor ve Lashio şehrini Müttefikler daha tahliye etmeden ele geçiriyor.
Notlar
[1] https://en.wikisource.org/wiki/Adolf_Hitler%27s_Address_to_the_Reichstag_(26_April_1942)
[2] http://ibiblio.org/pha/policy/1942/1942-04-27b.html